Mała armia Hello Kitty atakuje słodkością! |
A teraz UWAGA! Mistrz photoshopa atakuje (〜 ̄△ ̄)〜
Przepis
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
1 szklanka maki ryżowej zwykłej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
nadzienie
mąka ziemniaczana do obtoczenia
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
nadzienie
mąka ziemniaczana do obtoczenia
WYKONANIE:
1.Mąkę, cukier i wodę wymieszać w w wysokim garnku na rzadkie ciasto i gotować stale mieszając łyżką przez minimum pół godziny (im dłużej, tym lepiej, nawet cała godzina gotowania nie będzie przesadą).
2.Pod ręką należy mieć jeszcze czajnik z gorącą wodą, której dolewamy po odrobinie w miarę jak ciasto gęstnieje. (Polecam do mieszania użyć swojego chłopaka, mój sprawdził się idealnie ( ゚o⌒).)Nie można dopuścić, żeby mieszanina była zbyt rzadka – wrzątku dolewamy tylko tyle, żeby jeszcze można było poruszać łyżką w cieście.
3.Po godzinie cierpliwego gotowania i ucierania powinniśmy otrzymać kleiste i ciągnące ciasto.2.Pod ręką należy mieć jeszcze czajnik z gorącą wodą, której dolewamy po odrobinie w miarę jak ciasto gęstnieje. (Polecam do mieszania użyć swojego chłopaka, mój sprawdził się idealnie ( ゚o⌒).)Nie można dopuścić, żeby mieszanina była zbyt rzadka – wrzątku dolewamy tylko tyle, żeby jeszcze można było poruszać łyżką w cieście.
4.Studzimy je, żeby nie poparzyć rąk, wykładamy na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i urywając kawałki lepimy kluseczki nadziewane pastą z fasoli białej, pastą z azuki lub innym nadzieniem (ja użyłam dżemu). Na dłoni formujemy placuszki, nakładamy na nie po łyżeczce nadzienia, zalepiamy i formujemy kulki. Ciasto nie powinno być zbyt grube.
5.Otrzepujemy je z nadmiaru skrobi ziemniaczanej i układamy na talerzykach lub zawijamy, każdą osobno, w plastikową folię spożywczą, aby móc przechować mochi dłużej.
Itadakimasu!
Właśnie Twój blog stał się moim ulubionym!
OdpowiedzUsuńTo miło :3 mam nadzieję że jeszcze tu wpadniesz ^_^
Usuń